Spirulina este un supliment destul de cunoscut realizat din alge albastre-verzi, despre care se crede că are numeroase beneficii.
Spirulina este o algă albastră-verde care este larg prezentată ca un superaliment în industria alimentară și a suplimentelor alimentare. Se știe că pulberea verde ajută la scăderea tensiunii arteriale pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
Există însă puține dovezi științifice că spirulina oferă, într-adevăr, beneficii pentru sănătate. Spirulina este în general sigură de consumat pentru adulți, atât timp cât nu conține contaminanți, cum ar fi metalele grele, indică Live Science.
„Spirulina” sună mult mai bine decât „spuma de iaz”, dar acesta este cu adevărat suplimentul popular, un tip de alge albastre-verzi care crește în mod natural în oceane și lacuri sărate, în climatele subtropicale. Aztecii au recoltat spirulina din Lacul Texcoco din centrul Mexicului și este încă recoltată din Lacul Ciad din Africa de Vest și este transformată în prăjituri uscate.
Există mai multe specii, dar trei dintre acestea, Spirulina platensis, Spirulina maxima și Spirulina fusiformis, sunt cele mai amplu studiate, probabil din cauza valorilor lor nutritive și potențial terapeutice ridicate.
Spirulina crește în spirale microscopice (de unde și numele), care tind să se lipească, făcându-o ușor de recoltat. Are o culoare albastră-verde intensă, dar un gust relativ blând. Pe lângă suplimente, U.S. Food and Drug Administration (FDA) permite producătorilor să utilizeze spirulina ca aditiv colorant în gumă, bomboane și alte alimente ambalate.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, spirulina conține nutrienți esențiali precum calciu, fier, magneziu, potasiu și sodiu. De asemenea, conține aminoacizi esențiali. Spirulina este, de asemenea, o sursă bună de proteine, deoarece are aproximativ aceeași cantitate de proteine ca și carnea.Dar o persoană ar trebui să ia suplimente cu spirulina o zi întreagă pentru a se apropia de cantitățile zilnice recomandate de nutrienți pe care le conține carnea , a spus Heather Mangieri, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică și proprietarul Nutrition Checkup din Pittsburgh, Pennsylvania.
„Există o mulțime de alimente care, da, au o mulțime de nutrienți în ele, dar nu știm neapărat biodisponibilitatea, așa că nu știm cât de mult din acel nutrient primești de fapt”, a spus Mangieri. Cu alte cuvinte, nu este clar cât de mult din acești nutrienți sănătoși sunt absorbiți de fapt de organism și nu sunt excretați ca deșeuri atunci când sunt consumați. În unele cazuri, consumul a două alimente diferite simultan va ajuta organismul să absoarbă nutrienții mai bine decât dacă persoana ar mânca alimentele separat, a spus Mangieri.
„În calitate de dietetician acreditat, recomand oamenilor să-și ia nutrienții din alimente într-o dietă sănătoasă, spre deosebire de varianta în care se bazează pe suplimente alimentare, deoarece nutrienții funcționează sinergic și asta crește biodisponibilitatea”, a spus Mangieri.
Mulți oameni promovează spirulina ca un tratament pentru o serie de probleme legate de metabolism și sănătatea inimii, inclusiv pierderea în greutate, diabetul și colesterolul ridicat. De asemenea, a fost recomandat ca ajutor pentru diferite tulburări mentale și emoționale, inclusiv anxietate, stres, depresie și ADHD. Cu toate acestea, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, nu există suficiente dovezi științifice pentru a spune că spirulina este cu adevărat eficientă pentru tratarea oricăror condiții de sănătate. Cu toate acestea, nici spirulina nu este tocmai nesănătoasă, deoarece este bogată în mulți nutrienți.
Ocazional, spirulina este prezentată ca având „proprietăți antioxidante”. Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea distrugerii celulelor și ADN-ului care pot duce la cancer, boli de inimă și alte boli cronice. Organismul produce unii antioxidanți, iar alții se găsesc în alimente.
În ciuda presupuselor beneficii ale consumului de antioxidanți suplimentari, cercetările ample nu au arătat că administrarea de suplimente de antioxidanți scade riscul de cancer, potrivit Institutului Național al Cancerului. Luarea suplimentelor antioxidante probabil că nu va ajuta alte boli, cum ar fi diabetul, potrivit unui rezumat din 2011 publicat în revista Current Diabetes Reviews.
Deoarece Spirulina este considerată un aliment, rămâne o întrebare deschisă dacă spirulina uscată în suplimente are beneficii antioxidante pentru sănătate.
Singurul lucru pentru care suplimentarea cu spirulină poate fi utilă este scăderea tensiunii arteriale. O meta-analiză și o recenzie recentă au constatat că dozele zilnice de 1-8 grame de spirulina luate între 2 și 12 săptămâni la un moment dat, au dus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, în special la pacienții cu hipertensiune arterială diagnosticată.
Analiza a fost publicată în revista Nutrients și a analizat cinci studii clinice randomizate, controlate, cu un total de 230 de pacienți.
Câți dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei